Localizare geografica si relief
    Localizata la jumatatea distantei dintre Constanta si Tulcea, comuna Sacele face parte din zona litoralului romanesc, riveran Marii Negre, pe o lungime de 24.5 km - in lungul grindului Chituc, cu toate implicatiile care decurg de aici ca potential de dezvoltare si necesitate de protectie a cadrului natural.
    Teritoriul comunei Sacele este limitrof unor zone de protectie (de diferite grade), a cadrului natural:
  • la est - Rezervatia Biosferei Delta Dunarii - Grindul Chituc (de interes mondial) si litoralul Marii Negre (de interes national),
  • la nord - peisajul lacustru lstria - Nuntasi - Tuzla,
  • la sud - lacul Tasaul (de interes regional).
    Comuna Sacele beneficiaza de un cadru natural valoros, datorita vecinatatii unor suprafete mari de apa - lacurile Tasaul, Tuzla si Sinoe, precum si Marea Neagra, insotite de fauna si flora caracteristica.
    Teritoriul administrativ al comunei Sacele este format din 2 unitati geografice distincte: la vest este pozitionata marginea estica a podisului Dobrogei, iar la est se afla zona lagunar - deltaica (lacuri si grindul Chituc).
    Intreg teritoriul comunei este format dintr-un relief de podis putin valurit, cu 2 pante majore line, respectiv de la vest spre est si din zona centrala catre nord si sud - vest. Relieful este fragmentat de vai putin adanci, fara maluri abrupte, majoritatea seci.
    In zona de sud, spre lacul Tasaul, podisul prezinta pante mai mari, capatind aspectul unor boturi de deal. Cotele cele mai ridicate sunt in vest (Movila Mircea - 162.7 m), iar in zona grindului Chituc se afla altitudinea cea mai mica - 0,5 m.
    In zona de est, comuna Sacele este marginita de lacurile Nuntasi si Tuzla si cuprinde partea de sud a lacului Sinoe (aproximativ 440 ha din 900 ha suprafata totala) si grindul Chituc aproximativ 5.500 ha. Malul Marii Negre aferent grindului Chituc are cote joase, zone de balti si stufaris.
Localizarea pe harta

Harta Judetului Constanta